26 NİSAN ÇOCUK HAKLARI İZLEME - KADIN HUKUKU VE İNSAN HAKLARI KOMİSYONLARI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA,

 

    İstanbul’un  Küçükçekmece İlçesi, Kanarya mahallesinde  meydana gelen  çocuk istismarının kamuoyuna yansıması ertesinde yaşanan tartışmalar, bu alanda ortak bir politika koyma zorunluluğunu bir kez daha gündeme getirmiştir. Siyasi görüş, dini inanç ve düşünce ayrımı yapmaksızın, sorumluluğu olan tüm kişi ve kurumlar soruşturulmalı ve cezalandırılmalıdır.

 

    Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların istismardan korunmasında öncelikli görevi devletlere vermiştir. 1990 yılından beri iç hukuk kuralı haline gelen BMÇHS’nin 19. maddesindeki “Bu Sözleşmeye Taraf Devletler, çocuğun ana-babasının ya da onlardan yalnızca birinin, yasal vasi veya vasilerinin ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, ırza geçme dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri alırlar.” düzenlemesi çocuk istismarı, şiddet ve ihmal vakalarında sorumluluğunun birinci derecede devlette  olduğunu göstermektedir. Yine Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve istismara Karşı korunması Sözleşmesi, taraf devletlere koruyucu tedbirler konusunda kamuoyuna bilinçlendirme çalışmaları yapılmasını zorunlu kılmıştır.

 

    Yaşanan vahim olay, bir kez daha göstermiştir ki; suçun asli failine karşı yapılacak hukuksal girişimlerin yanı sıra, çocuk istismarına karşı çıkışın bir toplumsal politika olarak benimsenmesi ve meclis çatısı altından başlayarak devletin tüm kurumlarının, kişi ve kurum ayrımı yapmaksızın toplum vicdanının kanayan yarasına karşı duruş sergilemesi gerekmektedir.

 

    Biz Avukatlar, toplumsal bir soruna dönüşmüş bu suçların yalnızca kriminal tedbirler ve çağdışı öneriler ile ortadan kaldırılamayacağını biliyoruz.Bu sebeple, çocuk sağlığı ve güvenliği için, çocukların üstün yararı ilkesini Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar ve Adalet Bakanlıklarından başlayarak devlet politikası üreten ve yürüten tüm yetkililere hatırlatıyor; ilgili tüm çevreleri yasalarda açıkça dile getirilen yükümlülüklerini acilen yerine getirmeye davet ediyoruz. Yine, çocuk istismarında sorumluluğu olup denetim görevini yerine getirmeyen, gereken özen ve yükümlülüklere  aykırı davranan, düşünce ve inançlara göre ayrımcılık yapan her türlü düşüncenin, uygulamanın, kararın karşısında olacağımızı  belirtiyor ve  bir kez bile olsa çocuk istismarının cezasız kalmaması için tüm gücümüzle karşı duracağımızı ilan ediyoruz.

 

 

Eskişehir Barosu

Çocuk Hakları İzleme - Kadın Hukuku ve İnsan Hakları Komisyonları

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım