BAŞKA "HAMİLE ÇOCUKLAR" OLMASIN

BAŞKA "HAMİLE ÇOCUKLAR" OLMASIN

1-İstanbul'da bir Hastanede  115 hamile çocukla ilgili suç ihbarında bulunulmaması ve olayın gizlenmesi skandalı temenni ediyoruz ki buzdağının görünen yüzü olmasın. 115 hamile çocukla ilgili suç ihbarında bulunmamak , çocuklara karşı cinsel saldırı suçlarının soruşturulmasını engellemekten başka bir şey değildir ve TCK'da suç olarak düzenlenmiştir.  

2-Olayın ortaya çıkmasını sağlayan ve bu konuda mücadele yürüten  personelin ödüllendirilmesi gerekirken tam tersi görev yerinin değiştirilmesi ve hakkında soruşturma açılması  115 çocuğa karşı işlenen cinsel saldırı suçunun  gizlenmesi konusunda her yola başvurulduğunu göstermektedir.  

3-Gelinen aşamada en azından İl Valisi'nin duyarlı olması beklenirken ,  İl Valisi  115 hamile çocukla ilgili suç ihbarında bulunmayan Başhekim ve diğer sorumlular hakkında 4 Aralık 2017 tarihinde maalesef soruşturma izni vermemiş  ve suç işledikleri açık olan kişileri korumuştur. İl Valisinin en önemli görevi en üst kolluk amiri olarak suçların  işlenmesini önlemek ve işlenen bir suçu da tüm delilleri ile birlikte Savcılık ve Adli Kolluk Makamlarına bildirmektir. İl Valisi  bu hususta görevinin gereklerine aykırı davranmıştır.

4-İl Valisinin  " 15- 18 yaş arası hamile çocuklarla ilgili cebir, şiddet ve bir  takım baskılar sonucu gebeliğe sebep olacak suçun işlendiği tespit edilebiliyorsa ihbar zorunluluğu vardır"  şeklinde anlaşılan beyanı da çocuklara karşı cinsel saldırı suçundaki mücadeleyi etkisizleştirecektir. Çünkü 15- 18 yaş arası hamile çocuklara  doğum öncesi baskı yapılarak gerçekleri söylemesi engellenebilecektir. 16 yaşında tecavüze uğramış bir çocuk 17 yaşında doğum yapmak için Hastaneye geldiğinde zaten baskı yapılarak gerçekleri gizlemesi istenmiş olacaktır ve korkudan gerçekleri söyleyemeyecektir. Bu husustaki gerçek,  yani eylemin cebir ,şiddet ve baskı ile olup olmadığı  Savcılık ve sonrasında Mahkemede ortaya çıkacaktır. Sonuç olarak 18 yaşın altında  olup  doğum için Hastaneye gelen tüm "çocuklarla" ilgili istisnasız suç ihbarında bulunulması gerekir.

5-Yakın zamanda cinsel saldırı suçlarına maruz kalan çocukların faille evlenmesi durumunda cezanın ortadan kalkmasını  öngören  ve böylece tecavüzcülere bir anlamda af getiren düzenleme yurttaşlarımızın  yoğun tepkileri ile yasalaşmamıştır. Yasalaşması engellenen bu düzenlemenin Hastanelerdeki gizleme skandalları ile fiili bir af haline getirilmesi  çok tehlikelidir.

6-Bu sebeple  Eskişehir Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu olarak  diğer  Hastanelerde 18 yaş altı doğum yapanlarla ilgili kayıtların incelenmesini  ve  başkaca gizleme skandalları olup olmadığının ortaya çıkarılmasını  talep ediyor , sürecin takipçisi olacağımızı da bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla. 22.01.2018

ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU  

ESKİŞEHİR BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım