ESKİŞEHİR BAROSU HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI - 29.12.2021

Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonumuz, sokak hayvanlarının barınaklardan toplatılmasına dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız” çıkışı üzerine basın açıklaması Hayvan Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Özlem Sut Dolmuş tarafından okundu. Olayın takipçisi olacağımız kamuoyu ile paylaşıldı.



BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

 

Öncelikle Gaziantep'de 22.12.2021 tarihinde yaşanan ve hepimizi derinden sarsan elim olay sebebiyle, ağır yaralanan çocuğumuza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, çocuğumuzun en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz.

Bu elim olayın ardından, Sayın Cumhurbaşkanı “Sahipsiz hayvanların yeri, sokaklar değil, barınaklardır.” açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklama üzerine bazı belediyelerce sahipsiz köpeklerin toplatıldığına ve ölüme terk edildiğine dair görüntüler ve haberler gelmeye başlamış olup, bu üzücü gelişmeleri endişe ile takip etmekteyiz. 

Oysaki 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.” hükmünü amirdir. Sayın Cumhurbaşkanının anılan açıklaması,  bizzat kendileri tarafından yasalaştırılan bu maddeye aykırılık teşkil etmektedir.

27.12.2021 tarihinde ise, akşam saatlerinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlar hakkında 2021/24 sayılı bir genelge yayımlanmıştır. Bu genelgenin tüm sahipsiz hayvanların bakımevlerine toplanacağı yönünde yorumlanması mümkün değildir. 5199 Sayılı Yasanın 6. maddesi çok açıktır. Buna göre hayvanlar rehabilite edilmek üzere doğal yaşam alanlarından alınsa dahi rehabilite sürecinin sonunda alındığı yere bırakılmak zorundadır.

Genelgenin 7. maddesine göre, henüz rehabilite edilmemiş sahipsiz köpeklerin, belediyelerce hayvan bakımevlerinde veya geçici ünitelerde kısırlaştırılarak, veri tabanına kaydedilmesi; geçici ünitelerde yapılan kısırlaştırmalar sonrasında, hayvanların alındıkları ortama bırakılmadan önce sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmiştir. Genelgenin 8. maddesine göre ise, belediyelerin sahipsiz hayvan toplama ekibinin çalışması veya herhangi bir ihbar sonucu sahipsiz hayvanların tespiti halinde bu hayvanların barınaklara götürülmesi, hayvan bakımevi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyelerin ise en yakın bakımevine götürüp teslim etmesine karar verilmiştir. Bununla birlikte, bu maddenin 5199 Sayılı Kanunun 6. maddesi ve Genelgenin 7. maddesi ile birlikte yorumlanması gerektiği ve hayvanların rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından doğal yaşam alanlarına bırakılması gerektiği çok açıktır. Genelgenin, Yasanın amir hükmüne aykırı ve yasayı aşacak şekilde düzenlenmesi ve yorumlanması mümkün değildir. Genelgenin uygulanmasında hayvanların yaşam hakkı ihlal edilemeyecektir. Keza bu husus Genelgenin 17. maddesinde de vurgulanmıştır.

Hayvanların doğal yaşam alanlarının barınaklar veya bakımevleri değil sokaklar olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bugüne kadar yanlış uygulamalar neticesinde sokaklardan toplanan köpeklerin ivedilikle doğal yaşam alanlarına bırakılmasını talep ediyoruz. Bu noktada, Eskişehir Barosu ve Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak Yerel Yönetimlerce ve Bakanlıkça 5199 Sayılı Yasa’nın ve ilgili Genelgenin uygulanmasının takipçisi olacağımızı ve hayvan hakları mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz. 29.12.2021

 

ESKİŞEHİR BAROSU

HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım