ESKİŞEHİR BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

16.04.2020 tarihinde Gamze Pala arkadaşlık teklifini kabul etmediği, defalarca reddettiği ve ısrarlı takibine maruz kaldığı erkek tarafından silahla vurularak ve boğazı kesilerek sokak ortasında öldürüldü.

Öldürülen birçok kadının öyküsünde olduğu gibi; Gamze Pala da kendini öldüren zanlıyı defalarca polise şikâyet etmiş, fakat zanlı hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır.  Kadına yönelik şiddetin geldiği boyut, Gamze Pala’nın sokak ortasında öldürülmesiyle bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Yine birkaç gün önce, Bursa Barosu’na kayıtlı meslektaşımız Avukat Berrin Bayram ve yanında çalışan Hatun B. silahlı bir saldırıya uğradı. Hatun B.’nin boşanmak üzere olduğu eşi, meslektaşımızın evinin önünde önce Hatun B.’nin kafasına ateş etmiş sonra da silah sesi üzerine kapıya yönelen meslektaşımıza defalarca ateş ederek iki kadını da canavarca hisle öldürmeye teşebbüs etmiştir.

Kadınlar evdeyken, işteyken, görevlerini ifa ederken, sokakta yürürken, bir cafede çocuğuyla oturup yemek yerken ve sayamadığımız birçok alanda/anda ansızın veyahut ısrarlı takipler nedeniyle öldürülmektedir.

Kadınlar, herkesin gözünün önünde öldürülürken ihtiyacımız olan tek şey kadınları her açıdan koruyacak yasal düzenlemelerin hassasiyetle uygulanmasıdır. Ne yazık ki; kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sy. Kanun uygulanmadığı için öldürülmektedir. İmzalanan sözleşmeye ve 6284 Sy. Kanun’a uygun olarak kadınlar ölmeden önce koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması zaruridir. Önemle belirtmek isteriz ki; 6284 Sy. Kanun ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte tanımlanan ısrarlı takip, kadına yönelik şiddetin bir türü olup 5237 Sy. Türk Ceza Kanunu’nda ayrı bir suç olarak düzenlenmesi gereklidir.

Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; öncelikle meslektaşımız Av. Berrin Bayram’a ve saldırıya uğrayan çalışanına acil şifalar diler, hukuk mücadelelerinde yanlarında olacağımızı kamuoyuna bildiririz. Kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında duracağımızı ve Gamze Pala davasının takipçisi olacağımızı tüm kamuoyu ile saygılarımızla paylaşıyoruz.

 


ESKİŞEHİR BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım