ESKİŞEHİR BAROSU KENT VE ÇEVRE HUKUKU KOMİSYONU 7.2.2019 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

Basına ve Kamuoyuna,

Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesi, Gündüzler Mevkii Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Alpu Termik Santrali ve bu santrale kömür sağlayacak olan rezerv alanındaki Yeraltı Maden İşletmesi ile Kül Depolama Tesisi projesi hakkında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Enerji Üretim Alanı'nda kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla; Eskişehir İli, Alpu İlçesi sınırlarında bulunan ve Elektrik Üretim A.Ş.ye ait olan ER:3360209, S:85839 no.lu ruhsat sahası içerisindeki Kömür Rezerv Alanı'nın 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun 18. maddesinin 5. fıkrası çerçevesinde “İşletme Hakkının Verilmesi” yöntemi ile özelleştirilmesi amacıyla ihale edileceği 27/09/2017 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ilanı ile başlayan süreç bir kez daha ertelenmiştir.

Alpu Termik Santrali ihalesi açısından bakıldığında, bu zaman zarfı içinde yaşanan gelişmeler, şartnameye esas veri ve değerlerin tümden değişmesi karşısında, ihale kararının geri alınması ve baştan beri yanlış olan özelleştirme sürecinin sona erdirilmesi gerektiği açıktır.

Bu süreç içerisinde verilen hukuk mücadelesinde; Eskişehir Tepebaşı ilçesi Sepetçi mahallesinde Termik Santral inşası amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca alınan Acele Kamulaştırma Kararı’na karşı yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir. Sevinç Mahallesi mevkiindeki kömür ocağı işletilme işi ile ilgili ÇED gerekli değildir kararının iptali talebi ile açılan iptal davasında, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik iptal davasında, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Çevre Düzeni Planı Değişikliği Kararına karşı açılan iptal davasında, Bilirkişi Raporuna göre çevre düzeni planı değişikliğinin şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığı belirtilmiştir. Yine Bilirkişi Raporları ile sabit olduğu şekliyle, ÇED Raporunun pek çok teknik ve bilimsel eksiklik ve yanlışlık içerdiği de değerlendirilmelidir.

Alpu Ovasının halen Büyük Ova Koruma Alanı içinde olduğu unutulmamalıdır.

Çevre ve doğa koruma gerekçesinin de, geleceğimiz açısından,  üstün kamu yararı için irdelenmesi gereken öncelikli ve zaruri bir kavram olduğu dikkatlerden kaçmamalıdır.

Bu çerçevede, yasal ve maddi temeli bulunmayan ihale süreci ile özelleştirme kararından ivedilikle vazgeçilmesi temennisi ile ülke enerji politikasının başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandırılması, ihale iptalleri ile değil mevcut hukuksal durumun da gözönüne alınarak, kömürlü termik santral ihale sürecinden ve yapımından tamamen vazgeçilmesi dileğiyle, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur. 

Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım