VASİ, KAYYIM, YASAL DANIŞMAN, TEREKE TEMSİLCİSİ ATAMALARI İLE İLGİLİ DUYURU

VASİ, KAYYIM, YASAL DANIŞMAN, TEREKE TEMSİLCİSİ ATAMALARI İLE İLGİLİ DUYURU

Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu’nun 12.07.2023 tarih ve 2023/104 sayılı kararı uyarınca; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde Sulh Hukuk Mahkemelerinden gelen talepler doğrultusunda vasilik, kayyımlık ve yasal danışmanlık, tereke temsilciliği görevleri tevdi edilmek üzere gönüllü Avukatlardan oluşan bir liste hazırlanmasına karar verilmiştir.

Buna göre;

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde bazı durumlarda vasilik, kayyımlık ve yasal danışmanlık, tereke temsilciliği görevleri üçüncü şahıslara tevdii edilebilmektedir.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Özel nitelikli bu görevlerin Avukatlarca takibi yargı organlarının işleyişine de katkı sağlayacağı izahtan varestedir.

Görev ücretlerinin vesayet altına alınan, kısıtlanan yahut danışmanlığa ihtiyaç duyanın malvarlığı varsa malvarlığından, yoksa Hazineden karşılanacağı Tüzük emridir. Tereke temsilciliğinde ise terekeden karşılanacağı Kanun emridir. Ücretin miktarının takdiri Sulh Hukuk Hakimlerinin yetkisindedir.

Kısıtlanan kişilerin, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı çekenlerden, velisi bulunmayan küçüklerden, savurganlardan, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılarından, kötü yaşama tarzı sürenlerden veya malvarlığını kötü yönetenlerden oluşacağı hatırda tutulmalıdır.

Bu nedenle Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu olarak ilimiz idari sınırları içerisinde kurulu Adliyelere bildirilmek ve görevlendirme yapılmasına aracı olmak amacıyla aşağıdaki şartlar çerçevesinde liste hazırlanması kararı alınmıştır:

  • Bu listeye kayıt olmak için 14/08/2023 tarihinde saat 11.00’da açılacak olan link üzerinden başvuru yapmak gereklidir.
  • Görevlendirmeler, listeye kayıt olanlar arasında başvuru önceliğine göre belirlenecektir.
  • Gönüllülük esasına göre görev alınacağından, Mahkemelerden gelen görevlendirmenin kabul edilmemesi halinde katılımcı Avukat listenin en sonuna alınacaktır.
  • Dosya inceleme süresi olarak 5 (beş) gün içerisinde görevi kabul beyanı verilmemesi halinde görev reddedilmiş sayılacaktır ve katılımcı Avukat, listenin en sonuna alınacaktır. Ancak belgelenebilir bir mazeret bulunması halinde görevin reddi, listenin sonuna alınma sonucunu doğurmayacaktır.
  • Listeye kayıt olanlar Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu’nun işbu kararını kabul etmiş sayılacaktır.
  • Liste, Eskişehir Barosu Adli Yardım Bürosunca tutulacak ve takibi yapılacaktır.
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım