ENGELLİ HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI - 29.01.2021

BASIN AÇIKLAMASI

 

Engelli vatandaşlarımız ve meslektaşlarımız tarafından uzun süredir beklenilen Engelli Kamu Personeli alımına dair süreç 13 Ocak 2021 itibariyle ÖSYM’nin ilanıyla başlanmıştır. İlan edilen kadrolar incelendiğinde sadece 5 Avukat kadrosu ihdas edildiği ve bu kadroların yalnızca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Teşkilatı tarafından açıldığı görülmektedir. Uzun zamandır umutla beklenen bu atamalarda açılan kontenjanların meslektaşlarımız açısından bir hayli yetersiz olduğu yadsınamayacak bir gerçektir. Böyle bir durumun üzerine Komisyon olarak açıklama yapma zorunluluğu hissediyoruz.

Ülkemizde engellilerin hayata katılımının artmasının doğal bir sonucu olarak Hukuk Fakültesi okuyan engelli sayısı artmış ve buna bağlı olarak Engelli Avukat sayısı artmaya başlamıştır. Barolar olarak bu durumdan sevinç duymaktayız ve engelli meslektaşlarımızın meslek hayatını idame ettirebilmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışmaktayız. Ancak gerek iş hayatında rekabetin çetinleşmesi gerek fiziki, sosyal ve maddi yetersizlikler sebebiyle birçok Engelli Avukat mesleğini icra edebilmek için umudunu kamu kurumlarına atanmaya bağlamıştır. Eminiz ki bu keyfiyeti kamu kurumları da en az bizim kadar bilmektedir.

Ortadaki bu tabloya ve bünyelerinde ihtiyaç olmasına rağmen kamu kurumları, engellilere yönelik merkezi alımlarda Avukat kadrosu bildirmemektedir. Buna karşın diğer merkezi alımlarda fazlaca kadro açılmakta ve sözleşmeli personel alımına gidilmekedir. Sözleşmeli personel alımlarında ise EKPSS puanıyla hiçbir şekilde alım yapılmamaktadır. Kamu kurumları, bu tutumlarıyla adeta Engelli Avukat çalıştırmak istemediğini göstermektedir. Elbetteki personel ihtiyaçları ve buna dair alımlar kamu kurumların tasarrufundadır. Ancak Avukat kadrosu ihdas edilmesine ihtiyaç varsa bu ihtiyacın bir kısmının Engelli Avukatlarla karşılanması kanuni bir gerekliliktir. Bunlara ek olarak 2021 yılı için 6000 Engelli Kamu Personeli alınacağına dair güçlü haberlerin son zamanda medyada sık bir şekilde yer bulduğunu ve bu haberlerin gereğinin yerine getirilmesi hatırlatmak elzemdir.

Bu bağlamda engellilere yönelik ileride yapılacak alımlar için tüm kamu kurumlarına ve engelli kamu personeli atamalarında sorumlu bakanlık olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz. Engelli meslektaşlarımızın seslerine kulak vererek kurumların bünyesinde Engelli Avukat kadrosunun açmasını ve buna dair takip ve denetimlerin sorumlu bakanlık tarafından ivedilikle yapılmasını Anayasamızın 2. ve 10. maddeleri, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun 14. maddesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53. maddesi uyarınca talep ediyoruz. Bu konuyu ve buna dair süreçleri dikkatle takip edip ilerleyen zamanlarda gerekli açıklamaları daha net olarak yapacağımızı da bildiriyoruz.

 

ESKİŞEHİR BAROSU

ENGELLİ HAKLARI KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım