ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU - ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA

 

                Şehrimizde 05.03.2020 tarihinde, maalesef, mağdur çocuğun annesinin de suça “fail” olarak dahil olduğu “Çocuğun Cinsel İstismarı, Çocuğa Karşı Cinsel Taciz, Çocuğa Karşı İşlenmiş Özel Hayatın Gizliliğini İhlal, Tehdit, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Bırakma” suçlarının vukuu bulduğunu, suçun faillerinin 22.04.2020 tarihli bir kararla tahliyesinin sağlandığını, bugün, üzüntü,  hayret ve şaşkınlıkla öğrendik.

                Çocuğa karşı işlenmiş ve 14 yaşında bir çocuğun altından kalkamayacağı böyle birden fazla şuçun vuku bulduğu tarafların örtüşen beyanlarıyla sabit bir dosyada, sanıkların, işledikleri suçun üzerinden bir buçuk ay geçmeden ellerini kollarını sallayarak dışarıda gezmeye başlamaları, sanıklarda ve çocuklara karşı suç işleme düşüncesi bulunan başka sapıklarda suç işlemeyi teşvik edecek, maalesef suçun faillerinden birisinin anne olması sebebiyle, mağdur çocuğumuzun başka istismar ve tacizlerin sujesi olma ihtimallerini de artıracaktır.

                Ayrıca, tahliye ile mağdur çocuğun üzerindeki baskı artacak, önceki pratiklerimizden aşina olduğumuz üzere, bizzat sanık annesi tarafından mağdur çocuğun ifadesi değiştirilmeye zorlanacak, ceza muhakemesinin “maddi gerçeği ortaya çıkarmak ” hedefi sonuçsuz kalacak, sapıklar, istismarcılar ve tacizciler aramızda dolaşmaya, hem kendi çocukları hem de toplumumuz için   tehlike arz etmeye devam edeceklerdir. 

Bundan önce de cezasızlık niteliğindeki benzer tahliyeler sonucunda maalesef pek çok kez böyle olmuş, çocuğa karşı cinsel istismar suçları katlanarak artmıştır. Failler cezasız kaldıkça ve toplumda “cezasızlık algısı” yaygınlaştıkça bu suçların daha da artacağı  şüphesizdir.

                Çocuğa karşı işlenen bu denli ağır, çocuğun benliğini yıkıcı ve toplum sağlığı için de tehlike teşkil eden suçlarda, mağdur çocuğun ifadesi ile suç faillerinin ve tanıkların ifadeleri örtüştüğü halde; “cezasızlık” algısı yaratacak nitelikteki tahliyeyi ne hukuk anlayışımız ne de vicdanımız kabul etmiyor!

                Mağdur çocuğun da vicdanının kabul etmediğine, adalete ve geleceğe olan inancının yıkıldığına, hayal kırıklığı yaşadığına, önceki pratiklerimiz sebebiyle eminiz.

                Mahkemenin tahliye kararı, ayrıca, Çocuğun İhmal ve İstismarının Önlenmesine İlişkin imzacısı olduğumuz Uluslararası  pek çok protokol ile birlikte Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesindeki yükümlülüklerimizi de ihlal ettiğimizi ayan beyan sergilemektedir.

                Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak, bugün itibariyle haberdar olduğumuz bu vicdanlarımızı yaralayan olayın ve kararın takipçisi olacağımızı, derhal, komisyon adına sanıkların tahliyesine itiraz edeceğimizi, yargılama sürecinde mağdur çocuğumuzun hukuken temsili hususunda yanında bulunacağımızı, çocukların başına gelen bu vahşetin cezasız kalmaması için bir kez daha ve her seferinde mücadele edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygı ile bildiririz.

 

             ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANLIĞI                                                                            ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım