ESKİŞEHİR BAROSU STAJYER AVUKATLAR
KURGUSAL DURUŞMA YARIŞMASI
- KAYIT
Eskişehir Barosu Stajyer Avukatlar Kurgusal Duruşma Yarışmasına, Eskişehir Barosu mensubu tüm stajyer avukatlar kayıt başvurusunda bulunabilir. Kayıt başvurusu kurgusaldurusmaeskisehirbarosu@gmail.com adresine e-posta yoluyla yapılacaktır. Başvuruda stajyer avukatlar; isimlerini, baro sicil numaralarını, staj bitim tarihlerini ve telefon numaralarını belirtmek zorundadırlar. Başvurular bireysel olarak ya da takım halinde yapılabilir.
Bireysel Başvuru: Eskişehir Barosu mensubu her stajyer avukat kurgusal duruşma yarışmasına kayıt başvurusunda bulunabilir. Bireysel başvuruda bulunan stajyer avukatların tek başına yarışması mümkün değildir. Bireysel başvuru yapanlar arasında yapılacak kura ile takımlar oluşturulur. Bu yöntemle oluşturulacak takımların ve üyelerinin sayısı; katılımcı başvuru sayısı, katılımcı takım sayısı gibi hususlar gözetilerek Yarışma Kurulunca takdir edilir.
Takım Başvuruları: Takım olarak yapılacak başvurularda her takım üç üyeden oluşacaktır. Takımlar, seçtikleri bir temsilci aracılığı ile yarışmaya kayıt başvurusunda bulunacaktır. Takım temsilcisi, takım üyelerinin isimlerini, baro sicil numaralarını, staj bitim tarihlerini ve telefon numaralarını belirtmek zorundadır.
- YARIŞMA TAKVİMİ
BAŞVURU TARİHLERİ: 05.01.2023 – 11.01.2023
OLAY TEBLİĞ TARİHİ: 12.01.2023
DİLEKÇELERİN SON TESLİM TARİHİ: 09.02.2023
SÖZLÜ AŞAMA TARİHİ: 25.02.2023 ve 26.02.2023
- III. YÖNETİM
A. Eskişehir Barosu Stajyer Avukatlar Kurgusal Duruşma Yarışması, Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi ve Eskişehir Barosu Staj Kurulu tarafından “Yarışma Kurulu” sıfatıyla yönetilir ve sonuca bağlanır. İşbu kurallar listesinde düzenlenmeyen hususlara ilişkin olarak doğabilecek ihtilaflar ve sair konularda Yarışma Kurulu karar almaya yetkilidir.
B. Yarışma, sözlü ve yazılı olmak üzere iki aşamadan oluşur.
C. Yarışma süresince yapılacak tüm başvurular ve yazışmalar kurgusaldurusmaeskisehirbarosu@gmail.com adresine yapılacaktır. Başvurularda, başvurunun başvuru merciine ulaştığı tarih dikkate alınır.
- IV. YAZILI AŞAMA
A. Takımlar bir iddia ve bir savunma dilekçesi hazırlayacaktır. İddia dilekçeleri kırmızı renkte, savunma dilekçeleri ise beyaz renkte kapaklı dosya olarak dört nüsha halinde düzenlenecektir. Dilekçelerin sağ üst köşesinde Yarışma Kurulunca takımlara verilen takım numarası, iddia ve savunma dilekçeleri için İ ve S harfleri kullanılacaktır. Örnek: 5. Takım – (İ). Dilekçelerde takım üyelerinin isimleri kesinlikle yer almayacaktır. Dilekçelerin teslimi, teslim tarihini geçmeyecek şekilde, Yarışma Kuruluna elden yapılacaktır. Takımlar ayrıca iddia ve savunma dilekçelerini ayrı Word dosyası şeklinde kurgusaldurusmaeskisehirbarosu@gmail.com adresine e-posta yoluyla göndereceklerdir.
B. Yarışmanın yazılı aşamasında eleme yapılmayacaktır. Takımların iddia ve savunma dosyaları üzerinden yapılacak değerlendirme ile yazılı puanları belirlenecektir.
C. Kurgusal Duruşma Yarışmasına katılan takımlar iddia ve savunma sunumlarını usul yasaları ve ilgili mevzuata uygun olarak ayrı ayrı dosyalar halinde hazırlarlar. Dosyalarda A4 kâğıt kullanılacak, kağıtlarda 2,5 cm kenar boşlukları bırakılacak, yazımda Türkçe karakter kullanılacak ve imla kuralları uygulanacaktır. Yazı karakter büyüklüğü 12 punto olacak ve 1,5 satır aralığı bırakılacaktır. Dipnotlarda farklı satır aralığı ve farklı yazı karakteri uygulanır. İddia ve savunma için hazırlanan her bir dosya toplam on sayfayı (iddia en çok 10, savunma en çok 10) geçmeyecektir. İddia tarafı olarak hazırlanan iddianame ile savunma tarafı olarak hazırlanan dilekçe birbirinin karşılığını oluşturmak zorunda olmayıp birbirinden bağımsız olarak da hazırlanabilirler.
D. Yazılı aşamada takımlar, yürürlüğe girmemiş olsa bile Resmi Gazetede yayımlanmış bulunan mevzuatla ilgili değişiklikleri içeren tüm hüküm ve kuralları dilekçelerinde kullanabilirler. Katılımcılardan maddi ve şekli mevzuat hükümlerini, içtihatları, doktriner çalışmaları ve sair hukuk kaynaklarını etkili biçimde kullanmaları beklenmektedir.
E. Yarışma Kurulu tarafından görevlendirilen üç kişilik yazılı aşama jürisi, takımların dilekçeleri üzerinde inceleme yapar. Bu inceleme sonucunda önce her jüri üyesi takımın iddianame ve savunma dilekçelerine ayrı puan verir, sonra verilen bu puanların toplamının yarısı dilekçe puanı olarak kaydedilir. Üç jüri üyesinin verdiği dilekçe puanlarının toplanması sonucunda takımın yazılı aşama puanı elde edilir.
- SÖZLÜ AŞAMA (EŞLEŞME VE KARŞILAŞMALAR)
A. Eşleşme, sözlü karşılaşmalar öncesindeki aşamadır. Yarışmanın ilk aşamasının başında yarışmaya katılan takım sayısı çift sayı ise bu takımlar kura ile eşleştirilirler. Takım sayısı tek sayı ise kura çekildikten sonra tek kalan takım, yapılan karşılaşmalar sonucu en yüksek puanla elenen takımla karşılaşır. Puan eşitliği halinde kura çekme yöntemine başvurulur. Yarışmada bir takım bir kez tek kalabilir. Bir kurada tek kalan takım, diğer kuralarda tek kalırsa kura çekimi yenilenir.
B. Karşılaşan takımlardan hangisinin savunma, hangisinin iddia tarafı adına yarışacağı da eşleştirme yapıldıktan sonra kura ile belirlenir.
C. Sözlü karşılaşmalarda, Yarışma Kurulundan en az bir kişinin salonda bulunması zorunludur. Yarışma Kurulu temsilcisi yarışmayı idare eder ve puan cetvellerini yargıçlardan teslim alır, puanları hesaplayarak, sonuçları açıklar.
D. Karşılaşmalar eleme usulüne göre yapılır, her karşılaşmada, en yüksek puanı alan takım bir üst aşamaya katılmaya hak kazanır.
E. Sözlü karşılaşmalar duruşma şeklinde yapılır. Uluslararası hukuk tarafından kabul edilmiş ilkeler ile iç hukukumuzda yürürlüğe girmemiş olsa bile Resmî Gazetede yayımlanmış bulunan mevzuatla ilgili değişiklikleri içeren tüm hüküm ve kurallar kullanılır.
F. Sözlü karşılaşmada sırasıyla;
- İddia tarafı esas hakkındaki mütalaasını yapmak için 12 dakikalık süresini kullanır.
- Savunma tarafı 12 dakikalık sürede esas hakkındaki savunmasını yapar.
- İddia tarafının, Savunma tarafına 3 dakikalık soru sorma süresi başlar. İddia tarafı soru sorma hakkını, bu süre içerisinde bir defada kullanır.
- Savunma tarafı sorulan sorulara 6 dakikada cevap verir.
- Savunma tarafı, İddia tarafına 3 dakika içerisinde sorularını yöneltir. Savunma tarafı soru sorma hakkını, bu süre içerisinde bir defada kullanır.
- İddia tarafı da bu sorulara 6 dakika içerisinde cevap verir.
Jüri her aşamada soru sorabilir. Jürilerin soru sorma süreleri takımların kullanma hakları olan sürelerine eklenir. Süreler arasında aktarma yapılamaz. Takım üyeleri bu süreleri tek veya birden fazla takım üyesi ile kullanabilir.
G. Sözlü aşamada takımlar, iddianame ve savunma dilekçesinde yer almayan savları kullanma serbestisine sahiptir. Takımlar, sözlü aşamada karşı tarafın iddiasını ve savunmasını dikkate alarak kurgusal olaydaki maddi vakıaların dışına çıkmaksızın yeni iddia ve savunma ileri sürebilirler. Amaçlanan, takımların iddia ve savunmalarının birbirlerinin karşılığını oluşturmasıdır.
H. Sözlü aşamada takımlar mevzuattan, uluslararası normlardan, mahkeme kararlarından ve kendi hazırladıkları dosyalardan faydalanabilirler. Ancak sözlü aşama bir metin okuma şekline dönüşmemelidir. Sunumlar için özel araçlar (grafik, harita vs) kullanılamaz, görsel sunum yapılamaz. Cep Telefonu kullanılamaz.
I. Yarışmadaki sözlü ve yazılı görüntüleri, alma, çoğaltma ve yayınlama hakkı, “Yarışma Kurulu”na aittir.
J. Takımlar ve takımlarla doğrudan ilgili kişiler, kendilerinin yarışmacı olarak katılmadıkları karşılaşmaları izleyemezler. Takımın elenmesinin ilanından sonraki karşılaşmalar için elenen takım üyeleri yönünden bu yasak kalkar. Takımların ve takımlarla doğrudan ilgili kişilerin jürilerle ilişki kurmaları kesinlikle yasaktır.
K. Sözlü aşamadaki kurallara uymayanlar uyarılır. Kurallara uymayanlar için sözlü karşılaşmalar yönünden ceza puanı verilir veya takımın diskalifiye edilmesine karar verilebilir. Takımın elenmiş olması, bu yükümlülüğünü etkilemez. Sözlü ceza puanının toplamı, sözlü karşılaşma puanını aşamaz. Takımlar sadece kendi davranışlarından değil, takımlarıyla doğrudan ilgili kişilerin eylemlerinden de sorumludurlar.
- VI. PUANLAMA KURALLARI
A. Yazılı aşama puanı, Yarışma Kurulu tarafından görevlendirilen yazılı aşama jürisi tarafından verilir. Takımların yazılı aşama puanları ve varsa ceza puanları, sözlü karşılaşma öncesi takımlara “özel olarak” bildirilir.
B. Yarışmanın her aşamasında puanlama “Puanlama Kuralları” na göre hazırlanan çizelgeye göre yapılır. Jüri üyeleri bu puanlama cetveli üzerinden takımlara puan verirler.
C. Yazılı aşama puanı ile sözlü aşama puanı hesaplanırken, aşamalara göre her bir jüri üyesinin verdiği toplam puanlar üçe bölünerek yazılı ve sözlü aşama puanları belirlenecektir. Takımların ilgili aşamaya göre varsa ceza puanları bu puandan düşülür ve böylece ayrı ayrı yazılı aşama puanı ile sözlü aşama puanı hesaplanmış olur.
- Yazılı aşamada her bir taraf dilekçelerinde 50 puan üzerinden puanlama yapılacaktır. İddia dilekçelerinin tamamı 50, savunma dilekçelerinin tamamı 50 puan üzerinden üç jüri üyesi tarafından ayrı ayrı puanlanacak ve toplam üçe bölünerek iddia ve savunma puanları hesaplanacaktır.
Yazılı aşamada puan dağılımı şu şekildedir:
15 puan : Hukuk Bilgisi
10 puan: Hukuki analiz yeteneği ve olaya bağlılık
10 puan: Yazılı ifade yeteneği ve ikna gücü
10 puan: Kaynak kullanımı, mevzuat zenginliği, doğru iktibas
5 Puan: Dilbilgisi ve genel düzen
- Sözlü aşamada her karşılaşmada iddia ve savunma takımları 100’er puan üzerinden değerlendirilecek, jüri üyelerinin verdiği puanlar toplanarak üçe bölünecek ve iddia ve savunma takımlarının puanları hesaplanacaktır.
Sözlü aşamada puan dağılımı şu şekildedir:
20 puan: Hukuk bilgisi, hukuk kurallarının belirlenmesi, olaya uygulanması, olayları hukuki tahlil yeteneği
20 puan: Maddi olaya vakıf olma, hukuk kaynaklarını kullanmadaki doğruluk ve zenginlik
15 puan: Sorulara net ve açık cevap verme
15 puan: İnandırıcılık ve savunma yeteneği
10 puan: Yarışma kurallarına ve duruşma usulüne uygunluk
10 puan: Sürelere uyma, takım halinde çalışma başarısı
10 puan: Dil, hitabet ve vücut dilini kullanma yeteneği
D. Karşılaşmaların sonunda toplam puanlar; sözlü aşama puanının %70’i, yazılı aşama puanının %30’u oranında hesaplanmak suretiyle belirlenir.