ŞİDDETE UĞRAYANLARLA İLETİŞİM YÖNTEMLERİ KONULU ATÖLYE ÇALIŞMASI

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla 21 Kasım 2013 tarihinde saat 15.00'de Eskişehir Adliyesi Konferans Salonunda bir Atölye Çalışması düzenledi.

Etkinlik Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av.Pınar Çelik Arpacı’nın açılış konuşması ile başladı.

Daha sonra Psikolojik Danışman Yasemin ŞAFAK atölye çalışmasını başlatarak cinsel saldırı ve cinsel istismara uğrayan çocuklarla adli görüşme yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. İzleyicilerin katılımları ile interaktif bir şekilde süren atölye çalışmasına avukatlar, akademisyenler, stajyer avukatlar, kadın mücadelesi aktivistleri, adliyemizde görev yapan pedagog ve sosyologlar katılım sağladı.

Etkinlik sonrasında günün anısına hazırlanan plaketi Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Yardımcısı Av. Esra Başbakkal Kara, Psikolojik Danışman Yasemin ŞAFAK'a takdim etti.

25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü"dür.

Mirabel Kızkardeşler… 

25 Kasım 1960 tarihi, Dominik Cumhuriyetinde, Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının tarihidir.

Mirabel kız kardeşlerden birinin takma adının Kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünya da “Kelebekler” adıyla efsaneleşerek anılmaya başlanmıştır.

Önce 1981′de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından “25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele” günü ilan edilir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, militarizme, ırkçılığa ve milliyetçiliğe, faşizme karşı; kadınlar 25 Kasım tarihinde kadın dayanışmasıyla seslerini yükseltiyor.

25 Kasım’ın tarihsel önemini sizlerle paylaştıktan sonra bu güne ve ülkemize bakmamız gerekiyor. Kadına yönelik şiddet ülkemizde ne durumda. Bianet isimli bir internet sitesinin yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre:  

Ağustos 2013 de 24 kadın ve bir kız çocuğu öldürdü; 21 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi; 19 kadın yaraladı; 7 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

2013’ün ilk sekiz ayında erkekler tarafından 122 kadın öldürdü; 118 kadına tecavüz edildi; 146 kadın yaranladı; 117 kadına cinsel tacizde bulunuldu.

Sayılar herşeyi anlatıyor. Bu ülkede kadınlar sokak ortasında, insanların arasında, gündüz vakti öldürülüyor. Birçok kadın çocuklarının gözleri önünde bıçaklanıyor, yaralanıyor.

Ayrıca fiziksel şiddet dışında kadınlar psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete de maruz kalıyor.

Kadına yönelik şiddet sorunun bir de hukuku boyutu var. Bu şiddet vakaları adliyelere yansıdığında hukukçu olarak yargılamanın içerisinde yer alıyoruz. Peki şiddet mağdurları ile nasıl iletişim kurmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz. Bu gün burada yapacağımız atölye çalışmasının amacı bu sorulara cevap vermek.  Hepimiz için verimli bir toplantı olmasını diliyorum.

Mirabel Kızkardeşlerin, nam-ı diğer Kelebeklerin özgürlük ve eşitlik mücadelelerine ve anılarına saygı ile...

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım