“Cumhuriyet; düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister. “

Mustafa Kemal Atatürk bu cümleyi kurarken, Cumhuriyetin sadece Devlet unvanında kalan bir kelime olmasından öte, Cumhuriyet ruhunu ve anlayışını gerçekten sindirmiş nesiller ile sözde değil özde bir Cumhuriyet algısına sahip olmanın onu ilelebet yaşatacak tek güç olduğunu vurgulamıştır.

Ulu önderin de işaret ettiği gibi, içinde bulunduğumuz dünyada devlet unvanlarında “Cumhuriyet” kelimesi yer almasına rağmen Cumhuriyet kazanımlarından çok uzak profilde, düşüncesi ve anlayışı hür olmayan, antidemokratik yönetim anlayışları görmekteyiz.

Ne yazık ki ülkemizde de son yıllarda artan antidemokratik uygulamalar, halkın kendi kendini yönetme biçimi olarak en temel şekilde ifade edilen Cumhuriyet anlayışına ters olacak şekilde kuvvetler ayrılığının askıya alınması, Yürütmenin Yargı üzerindeki tahakkümü nedeniyle hukuki güvenliğin kalmayışı, en temel özgürlüklerin ve insan haklarının yönetenler tarafından ihlal edilmesi Ulu Önderin Türk Ulusuna kazandırmak istediği Cumhuriyet anlayışının özünü ve önemini bir kez daha tüm gerçekliğiyle karşımıza çıkarmaktadır.

Eskişehir Barosu olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, onun ilke ve devrimlerine sadık kalarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi ve kazanımlarına sahip çıkacağımızı ve Atatürk Cumhuriyetine layık olmak için karanlığın karşısında durarak kurumsal gücümüzle elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz.

Başta özgürlük ve bağımsızlığı karakteri olarak benimseyen Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına minnet, sevgi ve saygılarımızla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyoruz.

100 yıllık Cumhuriyet çınarının altında daha nice bayramlara…

Av.Mustafa Elagöz
Eskişehir Baro Başkanı